tanskandoggi.takaisin.fi

Keskustelua Tanskandogeista
Tänään on 27.05.18 14:06:07

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 35 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Pentu puree...
ViestiLähetetty: 15.10.05 21:45:02 
Poissa
Pentulaatikossa
Avatar

Liittynyt: 03.10.05 21:37:48
Viestit: 26
Paikkakunta: Kankaanpää
Moi,

Ajattelin kokeneemilta ihmisiltä kysellä pennun puremisesta, tai siis, että6kk pentu ottaa kiinni, ei pure mutta kuitenkin.

Jatkuvasti on keilletty komennolla "ei" mutta kun tuo ei ota uskoakseen... Alkaa vaan komentamaan mua että nyt leikitään, tai että mua ei komennella... Aina olen touhut siihen lopettanut ja kääntänyt selän periaatteella "leikitään sitten kun pomo tahtoo".

Ollaanko liian lepsuja vai onko kiinni ottaminen ihan yleinen tapa tämänikäsellä penulla?

Puruluita ja leluja on koko ajan näkösällä ja leikit on keskitetty pihalle. Siellä riehutaan tunnin verran 1-2 kertaa päivässä.

No, toivon että jollainon jotain vinkkejä asiaan.. kiitos jo etukäteen!

_________________
"Kohtele toista, niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan"


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Pentu puree...
ViestiLähetetty: 15.10.05 23:17:10 
Poissa
Tikkukarvoja kantapäissä
Avatar

Liittynyt: 30.11.04 21:49:28
Viestit: 325
Paikkakunta: Turun tienoo
Jaahas, mitäs tähänkin laittaisi kun ei asiasta tiedä tuon haisulia, mitä nyt omia pentuja on ollut muutamaan otteeseen.

No ensinnäkin täytyy olla selkeä sääntö mikä on raja 'puremiselle' ja 'näykkäisylle' ja 'kirputtamiselle'. Edelleenkin ja ikuisesti tuo meidän herra ottaa nätisti hampailla nenästäni kiinni kun osoittaa hellyyttä :lol: se on sosiaalista käyttäytymistä.

Kun opetetaan pennulle mikä on liikaa niin se response, eli vastaus pitää olla jyrkkä, nopea ja selkeä, on se sitten karjaisu, rankaisu tai rankaisu menemällä pois, siis selän kääntäminen. Se pitää tulla kuin veitsen terällä leikkaamalla, jotta pentu oppii, jotta hu tms. Hups nyt mentiin väärin...ja se oppii kyllä, kun ollaan määrätietoisia tuon suhteen.

Pentuaikana on ihan normaalia että kasvattajalla (tai pennun omistajalla) on milloin silmäkulma mustana tai raapaste kädessä, ne ovat vahinkoja joita sattuu tanskandoggien kanssa, mutta siis MUTTA ollaan tarkkana, että ne ovat "touhuvahinkoja" ja pidetään homma hanskassa.

Mehän tiedetään, jotta joskus tuntuu rajulta torjua se suloinen pentu kun sattuu jotain tai menään ns. rajan yli, mutta se on äärimmäisen tärkeätä tehdä säännönmukaisesti ja alusta saakka, jotta pentu ei saa ns. ajatusta, jotta tuommoinen käytös on ok, ja saa tehdä mitä lystä. Koiralaumassa yksilöt saavat aika ajoin siipeensä ja se on normaalia laumakäyttäytymistä, ei saa pelätä sitä, että ns. "loukkaa" pennun identiteettiä liikaa sillä ei sellaista ole. Lopujen lopuksi koira nauttii siitä kun hänellä on selkeä pomo, koira ottaa pomonsa vastaan ja kaikki ovat tyytyväisiä.

Aiheesta on kirjoitettu lukuisia kirjoja, johtajuus ja koira jne jne, kannattaa lukea vaikka homma voi olla ihan hanskassakin, pitänee itsekkin lukea moinen opus taas kerran...

_________________
http://www.nic.fi/~danes/DaneDestinys/
http://www.GiantDanes.com


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 26.03.06 13:02:14 
Poissa
Kuola poskella

Liittynyt: 19.12.05 16:57:57
Viestit: 156
Paikkakunta: Nurmes
Entäs kun mulla on sellanen ongelma pennun kanssa että kun ollaan ulkona niin entu hyppii remmissä ollessaan vasten (hyppii siis myös irti ollessaankin) , puree ja murisee... :?
Alkaa vaan mietityttämään että jos koira tekee samaa täysikasvuisena.. :(
Kielto ei auta ollenkaan. Muuten pentu on ihan rauhallinen, "normaali". :)
Yksin ollessaan ei (ainakaan vielä) tee kotona mitään tuhoja, yms..
Pentu on nyt siis 6 ½kk, alkaa siis olla "pahassa iässä"... :)


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 26.03.06 14:08:58 
Poissa
Etsii "tiikerin kestäviä" leluja
Avatar

Liittynyt: 21.03.03 20:09:02
Viestit: 650
Paikkakunta: Kuopio
Kyllähän se on molemmilla pennuilla puhdasta rajojen kokeilua, testausta, miten pitkälle ihmistä voi pompotella ja mitä siitä seuraa.

Jos joku keino ei toimi (kieltäminen, selän kääntäminen) niin silloin sitä keinoa ei enää käytetä, vaan keksitään keino, joka toimii. Pääasia on, että se ei-toivottu käyttäytyminen todellakin _katkeaa_. Jokainen voi miettiä omaa koiraansa ja sitä, millaisen keinon se vaatii. Koirien pehmeydessä kun on suuriakin eroja - kun toiselle riittää pelkkä niskanahasta nappaaminen ja "ei", toisella tarvitaan samaan lopputulokseen halkoa avuksi. :wink: (Kukaan ei kuitenkaan toivottavasti sitä halkoa käytä...)

Mielestäni pureminen, vasten hyppiminen ja muriseminen ovat kaikki käyttäytymismalleja, jotka pitäisi kitkeä ehdottoman nopeasti ja varmasti pois (etenkin, kun kyseessä on "jo" puolivuotiset kakarat eikä ihan luovutusikäiset natiaiset). Rankaisun tulee olla sellainen, että se koirasta rankaisulta tuntuukin. Omistajan silmille hyppiminen on asia, jota en ainakaan omiltani siedä, ja se tulee kyllä jatkossa kostautumaan monina muina käytösongelmina, jos ei marssijärjestystä ajoissa selvitetä.

Tehokkain keino lienee, että mietitte etukäteen sopivan keinon katkaista "hyökkäys". Kun koira seuraavan kerran enteilee päälle hyppimistä tai puremista, se keino otetaan käyttöön salamannopeasti ja niin, että se todella tehoaa. Idea siis on, että koiraa rankaistaan siinä vaiheessa, kun se vasta aloittaa. Kun se on saanut kierrokset päälle, on turha enää yrittää ojentaa - kuten olette varmasti huomanneet, se ei todellakaan enää auta. Rankaisu pitää saada ajoitettua siihen väliin, kun koira vasta kerää kierroksia ja pystyy vielä vastaanottamaan "palautetta" ja se palaute jää sille muistiin.

Tavoite on, että jatkossa, kun koira tulee pisteeseen, jossa se alkaa pomottaa, sillä on muistissa jälki joka muistuttaa, että tässä kohtaa on viisainta lopettaa. Jos rankaisu on ollut sopiva, riittää yksikin kerta oikeaa ajoitusta.

Tämä keino vaatii vain omistajalta itseltään koiransa tuntemista. Liian kovia keinoja ei saa käyttää, sillä tarkoitushan ei toki ole saada koiraa pelkäämään. Kuitenkin, rankaisun täytyy olla riittävä, että se jättää jäljen mieleen ja katkaisee väärän käytöksen.

Kuulostaa ehkä hankalalta, mutta on käytännössä yllättävän helppoa ja etenkin toimivaa. :)


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 26.03.06 15:16:58 
Ajateltavaa....

Eilen opittua luennolta...

Jos koira hyppii päin taikka puree käsiä, opetetaan se lopettamaan ei toivottu toiminto. Namit käteen ja kun koira esim. istuu hyppimisen sijaan, annetaan namit kädestä. Palkitaan siis toivottu käyttäytyminen ja jätetään ei toivottu huomioimatta. Eli kun tätä jaksetaan toistaa, jää se hyppiminen pois, kun koira oivaltaa istumalla saavansa nameja taikka palkkion.

Lainattua tekstiä luennolta...

"Jos koira pääsee ulos aina, kun se hyppii ja juoksee eteisessä, oppii koira toistamaan tätä käytöstä ulos lähdettäessä. Jos sen sijaan hyppiminen eteisessä aiheuttaa sen, että hihna laitetaankin takaisinnaulaan ja omistaja menee sanaakaan sanomatta sohvalle lukemaan ja ainoastaan koiran rauhoittuminenistumaan saa omistajan uudelleen liikkeelle kohti ovea, koira oppii vähitellen odottamaan ulos lähtöä istumalla rauhallisesti."

"Oppiminen on nopeinta silloin, kun se perustuu koiran omaan oivaltamiseen. Koira saa vapaasti
tarjota erilaisia käytöstapoja, joista ohjaaja valitsee toivotut ja vahvistaa niitä. Ei-toivottu käytös jätetään huomiotta. Vähitellen käytös, josta ei ole koiralle mitään hyötyä, jää pois eli sammuu.Sammuttamista voi tietoisestikin käyttää ei-toivotun käytöksen karsimiseen.

"Eläin toimii kahdesta eri syystä: saavuttaakseen jotain mukavaa tai välttääkseen jotain epämukavaa.
Palkitsemiseksi kutsutaan sitä, että mahdollistamme eläimelle jotain mukavaa, yleisesti käytetään syötävää tai leikkiä."

Oli muuten vallan maino luento tuo oppimisen ABC :wink:


Ylös
  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 26.03.06 16:17:19 
Poissa
Kuola poskella

Liittynyt: 19.12.05 16:57:57
Viestit: 156
Paikkakunta: Nurmes
Juu, kiitos, pitää kokeilla nuilla namuilla! :D


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 26.03.06 17:34:29 
Poissa
Melkein sisäsiisti
Avatar

Liittynyt: 21.02.05 22:16:24
Viestit: 474
Paikkakunta: Tammisaari
Moi! Ise kitkin tuon hyppimisen sillai että kun huomasin että koira meinaa hypätä vasten otin kuonon päältä kiinni ja painoin alas ja samalla tuikka EI komento.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 26.03.06 18:35:27 
Poissa
Etsii "tiikerin kestäviä" leluja
Avatar

Liittynyt: 21.03.03 20:09:02
Viestit: 650
Paikkakunta: Kuopio
Positiivinen vahvistaminen on toki aina tehokkaampi (ja toivottavampi) tapa kouluttaa. Siinä tilanteessa, kun koira selkeästi pomottaa ja "komentelee" ihmistä, käytän kuitenkin itse muita keinoja. Periaatteessahan tuossa palkataan siitä, että koira ensin hyppii ja sitten siltä pyydetään jotain?

Ei-toivotun käytöksen huomiotta jättämistä en itse lähde käyttämään siinä vaiheessa, kun koira tekee jotain noinkin uhmaavaa. Oman aseman ja johtajuuden vahvistamista ei tue se, että annetaan koiran itse oivaltaa, ettei saa purra. Monessa muussa asiassa tuo on erittäin hyvä keino, tällaisessa mielestäni ei.

Dogin kokoisen koiran _täytyy_ kunnioittaa ihmistä ilman niitä nameja käsissäkin. Oikeasta käytöksestä toki tulee palkata, myös niillä nameilla.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 26.03.06 19:35:53 
Tosiaan koettaa voi kaikkea ja hyvä asia on että asoista keskustellaan, mutta loppujen lopuksi vaikea on neuvoa, kun ei tunne eikä näe doggia. Ei tiedä tilanteita missä se noin tekee ... mitä doggi käytöksellään hakee... onko se terve... mikä tilanne saa sen käyttäytymään noin....

On vaikeeta antaa neuvoja :lol: ja en niitä haluakkaan antaa vaan herättää ajatuksia miten eri tilanteita voisi yrittää handlata. Itse taasen en lähtisi kovapäistä/haastavaa/itsepäistä doggia ojentamaan fyysisesti. Siinä olen ihan täysin samaa mieltä, että puolivuotias doggi ei saa käyttäytyä noin - se pitää karsia pois. Jos Terhi sinulla ei omat neuvot riitä, ehdotan menemään koulutukseen. Älä jää ongelman kanssa yksin, uskalla pyytää apua !!! :wink: :wink: :wink:

Se mikä pätee yhteen koiraan ei päde kaikkiin. Ja jokaisella kouluttajalla on oma näkemys/mielipide koiran käyttäytymisestä. Yleensäkin koirankoulutuksessa tulisi noudatta sitä omaa koulutuksellista "punaista lankaa" siis sitä tapaa, jonka kautta kouluttaa doggiansa koko sen elämän ajan... Silloin koulutus on johdonmukaista ja ehkä ongelmatilanteita ei tule :roll: Positiivisuus elämässä ja koirankoulutuksessa on erittäin hjyvä asia...

Sen verran vielä tuosta aikasemmasta, että jos nami annetaan oikeasta suorituksesta - siis siitä, että doggi tekee jotain muuta kuin hyppii, oma-aloitteisesti ilman käskyä. Olemalla itse rauhallinen ja vaikka kääntämällä selkä, saadakseen doggi rauhottumaan ja annetaan nami V A S T A kun tavoite on saavutettu eli doggi on rauhallinen ja esim istuu... Kyllä doggikin se hoksaa, että vain istumalla ja olemalla rauhallinen, mamma antaa namia :wink: :wink:


Ylös
  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 26.03.06 21:20:17 
Poissa
Melkein sisäsiisti
Avatar

Liittynyt: 06.09.04 12:03:02
Viestit: 474
Paikkakunta: Rovaniemi
Jos ei-toivottua käyttäytymistä ilmenee, niin jokainen kerta kun pentu saa käyttäytyä ei-toivotulla tavalla vain vahvistaa tätä ei-toivottua käyttäytymismallia. Eli en suosittele, että odotetaan passiivisena, että pentu ehkä joskus lopettaa riehuttuaan ensin tarpeekseen koska sillä se vain oppii riehumaan lisää (ensimmäiselläni oli pentuna tapana hyppiä vasten ja roikkua hihassa/käsivarressa - ei kiva...!).

Tilanteet tulisi joko ennaltaehkäistä, tai sitten lopettaa pennun jo aloittama ei-toivottu käyttäytyminen heti alkuunsa tavalla tai toisella. Jos välttämättä haluaa pysyä erossa EI-sanan käytöstä (huom: EI-sanan käyttö, ei-toivotun toiminna pysäyttäminen ja kieltäminen eivät ole sama asia kuin fyysinen rankaisu!), niin esimerkiksi pennun huomion kiinnittäminen aivan toisaalle voi olla kokeilemisen arvoinen asia.

_________________
Johanna
Kuva
~ Nobel Herzensbrecher Tanskandogit ~
"People have been asking me if I was going to have kids, and I had puppies instead."
-Kate Jackson-


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 27.03.06 08:15:26 
Poissa
Kuola poskella

Liittynyt: 19.12.05 16:57:57
Viestit: 156
Paikkakunta: Nurmes
Kiitos taas vinkeistä :D En tietenkään palkitse koiraa/anna nameja jos se hyppii, koska silloinhan se miettii, että jos mä nyt hypin niin saan namin. tiukka "EI", ei riitä, se ei edes ota sitä kuuleviin korviinsakkaan. Olen kyllä ajatellut mennä Pepin kanssa koulutukseen, heti kun vaan saan tietää missä sellaisia järjestetään. :) Ja jos käännän selän sille, ja olen huomioimatta Peppiä, se saattaa käydä vaikka takapuoleen kiinni.. :D (niinkun on pari kertaa käynytkin). Se, milloin Peppi alkaa hyppiä vasten, on ihan just sillon kuin sitä "huvittaa", eli siinä ei ole mitään. Ihan kesken lenkin yhenäkin saattaa vaan alkaa hyppiä vasten ja purra.. Tosi inhottava tapa.. :( Miten te olette saaneet hyppimisen loppumaan?? Siihen kun vielä saisi jonkun hyvän vinkin.
Ja kiitos jo etukäteen! :D


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 27.03.06 08:52:25 
Poissa
Sisäpiirissä
Avatar

Liittynyt: 14.12.05 10:26:21
Viestit: 1275
Paikkakunta: Mikkeli
Kokeilepa vanhaa kunnon vesisuihkua naamalle.. Toimii tilanteessa kuin tilanteessa. :wink:

No joo, mutta siis jos et halua/ ei toimi nuo "positiivisen vahvistamisen" keinot (mitkä kyllä omasta mielestäni on tosi hyviä välineitä koulutukseen, tilanteesta riippuen), niin voithan kokeilla sitten tuota vesisuihkua. Eli suihkepullosta vettä naamalle kiellon päätteeksi ikäänkuin rangaistuksena, monet koirat ällöää tuota tosi paljon.. Kaverin koiralle ei tarvitse kuin näyttää suihkepulloa niin jo ollaan kilttiä tyttöä.. :D

Muita neuvoja en oikein osaa antaa kun ei itsellä vastaavaa ongelmaa ole ollut. Meilläkin on joskus suihkepulloa käytetty Rontilla, en vain enää muista itsekään että mihin, mutta sitten Rontti söi sen ja sen koommin se jäi sitten pois, mutta tarvettakaan ei ole kyllä ollut sittemmin.

Käy www.kumikana.org sivuilla, sieltä olen itse löytänyt tosi paljon hyviä koulutusvinkkejä, suurinosa noista on niitä positiivisen vahvistamisen niksejä, mutta taitaapa siellä jossain muistaakseni tuo suihkupullokin olla apuvälineenä. :D

Sitkeyttä vaan, kyllä se siitä. :wink:


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 27.03.06 13:34:17 
Poissa
*askanjauhaja
Avatar

Liittynyt: 07.11.02 20:35:18
Viestit: 264
Paikkakunta: Hämeenlinna
Vesisuihkunkin kanssa voi kuitenkin käydä niin, että se on enemmän palkkio kuin rangaistus. Meillä hurtta on ihan hulluna kun ruiskitaan pullosta vettä, ihan alusta asti ollut. Kukkiakaan ei saa ruiskia rauhassa kun koira työntää itsensä väliin!

_________________
tdu Nevskiy Legion Viking "Myrsky" 20.07.2001-25.09.2009 <3
whu Sagramour Silver Star "Santtu" 20.10.2006-28.6.2016
whu Belltown French Mission "Late" s. 22.07.2010
tdu Grande Gremin's Hippopotamus s. 27.4.2016


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 27.03.06 15:09:07 
Poissa
Luppakorvat tötteröllä
Avatar

Liittynyt: 14.05.03 19:41:23
Viestit: 965
Paikkakunta: Myrskylä
juu, meilläkin oli onnin kanssa tuo vesisuihku ennemminkin hauska leikki kuin kielto/"rankaisu" :roll:

_________________
~Happy Harlekin's~


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 28.03.06 08:34:23 
Poissa
Sisäpiirissä
Avatar

Liittynyt: 14.12.05 10:26:21
Viestit: 1275
Paikkakunta: Mikkeli
:D Heh, meidän Rontti onkii tuommonen neiti.. :D

Yäk, vettä, yäk, pelkkiä nappuloita, yäk, ne haisee, yäk yäk yäk... :roll:

Viimenenkin katu-uskottavuus menny meidän "urokselta".. :roll: :wink:


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 35 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3  Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
POWERED_BY
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com