tanskandoggi.takaisin.fi

Keskustelua Tanskandogeista
Tänään on 25.05.18 01:18:34

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 26 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen  1, 2
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: 23.08.12 15:04:50 
Poissa
Melkein sisäsiisti
Avatar

Liittynyt: 30.04.05 17:03:31
Viestit: 408
Paikkakunta: Vilppula Pynnöskylä
Spondyloosi on kimurantti sairaus; joillain yksilöillä silloittuminen tapahtuu liki omistajan huomaamatta ja toisilla se rampauttaa jo alkuvaiheessa. Itse pari vaikeasta spondyloosista kärsinyttä sakemannia ja nyt doggiuroksen omistaneena tiedän jo valitettavan hyvin sairauden eri muodoista. Sakemannien kanssa tuli aikoinaan vuosia harrasteltua ja niillähän tuo spondyloosi oli todellinen ongelma ja monta hyvää työ/harrastuskoiraa joutui sairaseläkkeelle aivan liian aikaisin. Sairauden kulkeutuminen ei ainakaan tuohon aikaan ollut mitenkään salaisuus ja se kulki vahvasti linjoissa periytyen. Mutta kuten muutkin perinnölliset, se ei aina periydy joko lainkaan tai samanlaisena kaikille suvun jäsenille. Nyt asiasta taas uutta tietoa etsineenä, ei tieto näytä muuttuneen. Jo silloin oli sakemannikasvattajia, jotka tekivät rankkojakin valintoja jalostuslinjojensa käytöstä/sulkemisesta ko. sairauden takia ja pääsivätkin parempiin tuloksiin. Miksi ei näin voisi olla myös doggi-puolella? Jos tilanne jatkuu näin, ei rodun tulevaisuus ainakaan parane!

Juttelin nyt eläinlääkärimme kanssa tästä sairaudesta ja siitä, kuinka voi erottaa vanhuuden tuomat muutokset ja perinnöllisyyden. Oli mielenkiintoista, että hän ei nähnyt olevan kahta eri muotoa, vaan spondyloosi on spondyloosi- tuli se sitten 3 tai 8 vuotiaalle. Jotkut koirat vain sairastuvat myöhemmin, mutta se ei millään lailla takaa sitä, ettei näiden vanhana sairastuneiden jälkeläiset voisi sairastua vaikka vuoden vanhoina. Tässäpä aika paljon pureksittavaa ja minusta se kertoo sairauden koko kataluuden!

Keski-Euroopassa puhutaan yleisesti wobbler-koirien oudoista liikkeitä ja liikkeiden perusteella siellä harrastajat sairautta päättelevätkin-kuvaaminen kun ei ole yleinen tapa. Samoin on spondyloosi -koirien kohdalla, joilla yleisesti varsinkin raskailla koirilla taudin edetessä takaliikkeet muuttuvat ja koira alkaa selkeästi keventämään takaosaa ja paino siirtyy etuosalle. Meidän Freyllä takaliikkeet alkoivat muuttua jo alle 3 vuotiaana "epävakaiksi", mutta virheellisesti oiereita hoidettiin oikean takajalan vammana. Hieronta ja venytys auttoivat mikä näin jälkikäteen on järkeenkäypää myös tämän sairauden hoidossa. Freippa ei koskaan ole ollut kovin eloisa eikä loikkiva jo suuren massan/koon takia ja luonnekin on tuollainen "hidas hämäläinen". Spondyloosin oireet pääsivätkin hiipimään päälle pikku hiljaa ja lenkeillä tahdin hidastuminen tuli kuitattua enemmänkin laiskuudeksi, kun kuitenkin liikumme paljon ja usein ja Frey pysyi aina suht´hyvin mukana. Äreys tuli mukaan vasta nyt viime aikoina, mutta senkin sijoittaminen selän oireisiin oli vaikeaa.

Nyt kun pohdin vuosien varrella näkemiäni koiria ja niiden liikkeitä ja takajalkojen liikeratoja, on kamala todeta, että meillä on sama tilanne nyt. Ja eniten harmittaa, että kuvaus tehtiin vasta nyt. Muilla meidän koïrilla kuvaukset on tehty aiemmin ja myös seurattu tilannetta säännöllisesti, esim. Bastilla selkä kuvattiin säännöllisesti vähintään parin vuoden välein ihan loppuun asti. Silloin ell naureskeli, kun tervettä selkää aina kuvailtiin, että jokainen käyttää rahansa miten haluaa :winkuti:

Itse olen aina pyrkinyt koirani tutkituttamaan ja JULKAISEMAAN myös tulokset. Itselleni julkaisemattomat tulokset ovat ihan sama asia kuin niitä ei olisi ollenkaan! Meillä on rotujärjestö joka pitää yllä listoja kennelliiton julkaisemien tutukimusten lisäksi tehtävistä ja en todella jaksa käsittää, miten niihin ei toimiteta kuvaustuloksia! Ei vaadi paljon aikaa eikä vaivaa lähettää posti tai sposti, mutta rodun tulevaisuudella näillä on minusta suuri merkitys. On turha puhua, että listat ei auta mitään tai että tutkitutan kyllä jalostuskoirani ja pyrin edes auttamaan rodun tulevaisuutta, kyllä näillä asioilla on merkitystä ja vain avoimuus tuo mukanaan avoimuutta, uudet kasvattajat alkavat näitä noudattamaan kunhan vanhat näyttävät esimerkkiä. Vain tutkimusten arvostus ja julkisuus tekevät niistä kunnia-asioita ja asettavat kasvattajille kriteereitä siitä kuinka toimia.

Ja vaikka en nyt kasvata, katson että nämä samat jutut koskevat myös meitä urosten omistajia :) Nyt onkin mielenkiintoista huomata ihan itselle tulleissa yksityisviesteissä, ettei tilanteemme olekaan mitenkään uusi tai juuri vain meidän kohdalle osunut..on näitä/meitä muitakin, mutta ilman virallista julkistamista :x

On minusta ymmärrettävää, että kasvattajat kokevat tarpeelliseksi käyttää nuoria, pari vuotiaitakin koiria jalostukseen kun sijoitussopparit painaa päälle. Olisiko ihan kaukaa haettu ajatus jalostuskäyttöä ennen kuvata varmuudeksi sekä uros että narttu, ja samalla myös tarkistaa molempien osapuolten vanhempien sen hetkinen tilanne? Toki, on kallista ja vie aikaa, mutta auttaisiko tilannetta? Ja jos linjoissa on rasitteita niin tekisi ne sopparit sillä ajatuksella, että alle 3 -vuotiasta ei vielä käytettäisi -urosta tai narttua! Doggi nyt on minusta muutenkin aivan kakara vielä 2 -vuotiaana :lakastan: ja jatkon kannalta tutkisi ne koirat myös vanhempana ja avoimesti kertoisi, jos jotain löytyy! Auttaisi niitä pennun ostajiakin sitten seuraamaan tilannetta ja hakemaan apua ajoissa.

Toisaalta tiedän, että tällä foorumilla ei asioihin voi paljonkaan vaikuttaa, mutta entäpä jos jäsenistö -eli me tämän rodun harrastajat- alkaisimmekin vaatia enemmän rodun terveystuloksia ja niiden julkaisua? Jos ostajat vaativat tiukasti parempaa kontrollia, niin alkaisivatko kasvattajat panostamaan niihin enemmän? Toki vaatii paljon sisua sanoa "kiitos ei" söpölle pennun pullerolle vain koska sen vanhemmilta puuttuu tutkimuksia..ja usein se pentu tulee ostettua samasta syystä kasvattajalta, jolla ei ole riittäviä puitteita tai valmiuksia edes kasvattamiseen yleensä, mutta jos siltikin asioihin voisi edes hiukan vaikuttaa???

On mielenkiintoista lukea muidenkin mielipiteitä ja kirjoitin, vaikka jo nyt olen saanut p**** niskaan oikein huolella asian tiimoilta. En vain itse kuitenkaan jaksa pitää itseäni huonona ja kelpaamattomana koiranomistajan vain siksi, että meillä koirien terveys ja myös sairausasiat on julkisia :hei_kamoon:

Jatkossakin tulen varmaan kirjoittelemaan, miten meillä elämä etenee ja mitkä hoitokeinot yms. antavat apua Freipan voinnille :ihku: Kummallisista saamistamme kommenteista huolimatta voin julkisesti sanoa, että Mr F on edelleen meille erittäin rakas perheenjäsen, joka taatusti saa kaiken avun ja hoidon mitä vain voimme keksiä!

_________________
"Tappio on usein pelkästään väliaikainen olotila - vain luovuttaminen tekee siitä pysyvän"

BastionKing´s kennel
http://www.valtoset.com
___________________________
Aska, Valo, Edda & Storm


Viimeksi muokannut sippan päivämäärä 23.08.12 15:23:17, muokattu yhteensä 1 kerran

Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 23.08.12 15:17:08 
Poissa
Harkitsee isompaa autoa
Avatar

Liittynyt: 22.08.03 19:18:35
Viestit: 2401
Paikkakunta: Helsinki, Laajasalo
^nyt toivoisin todella tuota fb:n TYKKÄÄ-nappia :tsemii:

_________________
Tarja & Wendy 12/06
**********************
FI & EE MVA Gwendy Von Tom Brook, ha 11.12-06
Rakkaissa muistoissani :ihku:
Grandinas Karmela, ke 1.11-87-2.5-00
Good Works Stunning Gift, mu 15.4-92-27.2-98
Everybody´s Love Dekeleia, ha 13.1-98-28.11-06


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 23.08.12 17:23:27 
Poissa
Kuola poskella
Avatar

Liittynyt: 02.08.06 01:31:47
Viestit: 159
Paikkakunta: Nilsiä
^^ Sielläpä tuli kuin suoraan omasta mielensopukoista nuo sippan ajatukset, eli komppaan :)

Ja miekin älyän, ettei näillä palstoilla mitään muuteta. Mutta arvelin, notta "nostetaan doggi pöydälle" :ironiaa: ja saadaan keskustelua aiheesta... kenties esim. joku ensidogin ostaja, joka ei tautiin ole vielä törmännyt/kuullutkaan, osaisi nämä luettuaan kysyä asiasta kasvattajalta ja niin pikkuhiljaa saataisiin tämäkin tauti kartoille! Itselleni pari vuotta sitten tauti tuli ihan uutena juttuna, en tosiaankaan ollut koskaan kuullutkaan...

Asennemuutosta kaivataan tätäkin tautia kohtaan, ja vaikkei se varsinaisesti kuolemaksi koituisikaan, niin kukapa haluaa oman rakkaan Scooby-Doonsa kärsivän kivuista, kysyn minä!?! Pentujen ostajien pitäisi alkaa vaatimaan selkäkuvausten tuloksia, koska jos pennut jää (/meinaa jäädä) kotiin niiden puuttumisen vuoksi, niin rupeaa se kiinnostamaan kasvattajiakin. Ja tosiaan kun se on lonkka/kyynärkuvausten kanssa suhteelisen pieni vaiva ja rahanmeno, kun ne selkäkuvat näpsäyttää siinä ennen jalostuskäyttöä. Ja edelleen olen sitä mieltä, että liian nuoria koiria jalostukseen käytetään: kaksi vuotias doggi, olipa kyseessä narttu taikka uros, on todellakin vielä nulikka... ja todellinen luonteen kultaisuus puhkeaa kukkaansa monasti vähän vanhempana... toki poikkeuksia on tässäkin!

Onpa ihana nähdä, ettei ole näkemystensä kanssa yksin... :tsemii:

_________________
Katja, Fin Mva Bonel Xtreme Eleanor & Bond Des Terres de la Rairie
Rakkaissa muistoissa: Genedda U-turn


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 23.08.12 20:01:08 
Poissa
Sai koiran istumaan käskystä

Liittynyt: 16.11.08 21:43:23
Viestit: 867
Hieno kirjoitus Kristiina :mr_hat:

Paljon ajateltavaa herätti kyllä. Voi kun muutkin ajattelisi asioita pidemmällle...

Tilastot näyttävät että nykyään että on sairaita koiria enemmän, mutta täytyy muistaa että 20-30 vuotta sitten koiria ei todellakaan tutkittu näin paljon. Itse uskon että esim. spondyloosia on ollut aina. Koiria ei vain tutkittu siinä määrin mitä nykyään ;)

Pennunostajille rohkeutta kysyä emän/isän/suvun taustoista, ihan vaikka mustaa valkoisella(koska ihmisethän osaavat puhua vaikka silmät päästä)..kaikkeahan ei jalostustietokannasta nää, jolloin sinun pitää tietää kysyä (terveystulokset; lonkat, kyynärät , sydän, selkä,polvet, silmät, kilpirauhanen, ja muistakaa kysyä purennastakin, purentavikaisuuskin on virhe...) Rohkeutta jättää pentu ostamatta, vaikka olisi kuin ihanuus pallukka(ainahan ne on ), jos ei terveytiedot miellytä tai jos tuntuu jollain tapaa hämärältä..... kannattaa miettiä tulevaisuuteen ;) Eli kannattaa etukäteen miettiä minkälaista koiraa etsii ja millaisista taustoista(terveys, luonteet, ulkonäkö) ja minkälaiseen käyttötarkoitukseen.

Tieto lisää tuskaa mutta se kannattaa ;)

_________________
Annika ja doggipojat


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 24.08.12 15:01:44 
Poissa
Osaa väistellä kuolaroiskeita
Avatar

Liittynyt: 15.04.03 23:56:04
Viestit: 1802
Paikkakunta: Sauvo
meillä on viimesimmän pentueen molemmat vanhemmat kuvattu selkien osalta. Nartusta eläinlääkäri ei suostunut kirjoittamaan "virallista" lausuntoa, koska en antanut pitää narttua kahta vuorokautta ravinnotta. Sanoi selän olevan puhdas. Nartun veljellä yksi muutos rintarangassa, tuli esiin myöhemmin, luokitellaan vielä terveeksi. Isällä selkä puhdas.

Eli jos 2v kuvauksissa terve, niin ei ole perinnöllistä, näin sen ymmärsin tuolta Kennelliiton teksteistä.

_________________
C.I.B. Fin, N, Lt, EE Mva JV-06 V-06 Lt-10 Billy Jean Quincy Etc "Bailey"
Tellus Danes Word Behaagzier
Kennel Tellus Danes
www.facebook.com/tellus.danes


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 24.08.12 16:19:36 
Poissa
Melkein sisäsiisti
Avatar

Liittynyt: 30.04.05 17:03:31
Viestit: 408
Paikkakunta: Vilppula Pynnöskylä
En kyllä tarkan lukemisen jälkeen tulkitsisi noita kennelliiton linkkejä sillä tavalla, että jos 2 vuotiaana selkä on puhdas, ei olisi silloin perinnöllistä. Ensinnäkin ensimmäisissä linkeissä puhutaan vain ja ainoastaan boksereiden tilanteesta ja niiden kuvien tulkinnasta, mutta viimeisessä linkissä on yleiset kuvausohjeet ja tulkinnat. Missään ei mainita, etteikö tauti olisi jossain muodoissa perinnöllistä, vaan kyllä se on sitä aina. Perinnöllisyyttä on nyt vain Suomessa tutkittu vain boksereilla laajamittaisesti.

viittaan ekan linkin alkutekstiin:

Spondylosis deformans eli spondyloosi on selkärangan rappeumasairaus, jossa selkänikamien rajoille muodostuu luupiikkejä ja/tai – siltoja. Spondyloosia kehittyy usein normaalistikin ikääntymisen myötä, mutta boksereilla rappeumaa todetaan jo nuorilla koirilla. Spondyloosi on todettu perinnölliseksi sairaudeksi boksereilla (perinnöllisyys 0,42 - 0,62), joten sitä voidaan vastustaa jalostusvalinnoilla.

ja tokan linkin:

Espoo, 16.5.2012 - Kennelliitto laajentaa spondyloosilausuntojen antamisen boksereista kaikkiin rotuihin 1.7.2012 alkaen. Spondyloosi (spondylosis deformans) on selän rappeumasairaus, jossa selkänikamien rajoille muodostuu luupiikkejä ja/tai luusiltoja. Sairaus on erityisen yleinen boksereilla, mutta sitä esiintyy paljon myös muissa roduissa. Spondyloosissa esiintyviä muutoksia kehittyy jossain määrin normaalisti koiran ikääntyessä, mutta sairaus voi alkaa myös nuorella iällä ja aiheuttaa merkittävästi kipuja.

ja kolmannessa todetaan:

Näissä ohjeissa joissa ei ole rotukohtaisia erittelyjä mainitaan vain:
-kuvat yli 24kk vanhoina ovat virallisia
ja:

Lausunnossa otetaan huomioon kaikki rintanikamat (1-13) sekä lannenikamat (1-7), mutta silloittuma viimeisen lannenikaman ja ristinikaman välissä (L7-S1) katsotaan painoarvoltaan vähäisemmäksi spondyloosilausunnossa, koska ko. alueen silloittuma saattaa johtua muistakin syistä kuin perinnöllisestä spondyloosista. L7-S1 alueen silloittumaa ei siten lasketa mukaan em. silloittumien lukumääriin, mutta jos koiralla on L7-S1 silloittuma, ei se kuitenkaan voi saada SP0 lausuntoa.
Tätä asteikkoa noudatetaan koiran 5 ikävuoteen saakka. Tämän jälkeen arvostelussa otettaan huomioon koiran ikä siten, että 5-7 vuotiaalla koiralla jätetään huomioimatta yksi silloittuma ja 8- vuotiaalla tai vanhemmalla koiralla jätetään huomioimatta kaksi silloittumaa. Kuitenkin jos vanhallakin koiralla on silloittumaa, ei se voi saada SP0 lausuntoa.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Kaksi vuotiaana puhtaaksi kuvattu ei siis valitettavasti ole sen paremmin turvassa perinnölliseltä spondyloosilta kuin vaikkapa 5 vuotias. Valitettavasti :( Vain useampi kuvaaminen läpi koiran eliniän voi varmistaa joko taudin puhkeamisen tai koiran terveyden.Erityisesti kiinnittäisin huomiota tuohon vikan lainauksen vikaan lauseeseen: vanhakaan koira ei voi saada SP0 lausuntoa jos sieltä löytyy spondyloosia. Ikä tekee tepposensa, mutta HUOM! ei kaikille yksilöille!

Tätä juuri tarkoitin, kun puhuin edellisessä viestissäni tämän taudin kataluudesta!

Kiitos kaikille, jotka olette laittaneet yksityisviestiä! Keräilemäni palapeli alkaa pikkuhiljaa kokoontua ja itselleni ainakin tästä on paljon hyötyä, kun pohdin sukuja ja linjoja. Kiitos!!! :tsemii:

-Kristiina-

_________________
"Tappio on usein pelkästään väliaikainen olotila - vain luovuttaminen tekee siitä pysyvän"

BastionKing´s kennel
http://www.valtoset.com
___________________________
Aska, Valo, Edda & Storm


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 24.08.12 16:32:46 
Poissa
Melkein sisäsiisti
Avatar

Liittynyt: 30.04.05 17:03:31
Viestit: 408
Paikkakunta: Vilppula Pynnöskylä
Unohtui vielä kirjoittaa tuosta Alban mainitsemasta asiasta eli terveystutkimustulosten kehittymisestä viimeisten vuosikymmenien aikana. Itse aloitin aktiivisen harrastamisen 70-luvun lopulla, kun sain ekan bokserini. Harrastimme paikallisessa pk-yhdistyksessä ja kerhoon kuului paljon sakemanneja, boksereita ym. palveluskoiria. Kyllä jo silloin puhuttiin selkävaivoista ja oma koirani kuvattiin 80-luvun alussa kun autoon hyppääminen alkoi takuta (ja selkähän se oli ongelma, mutta Jyri kyllä eli 15-vuotiaaksi hopeanuoleksi). Mutta ei silloin pidetty tarkkoja kirjoja vaan harrastajat taisivat vain etsiä kokemuksen ja kömmähdyksenkin kautta hyviä, kestäviä koiria, tietotaitoa oli paljon muistissa jne.. Ei niitä kunnon röntgen laitteitakaan ihan joka kylällä ollut, saati kuvien spesiaaliin tulkintaan perehtyneitä eläinlääkäreitä. 80-luvun puolivälissä jo muistan käyttäneeni rutiinin omaisesti koirat lonkkakuvissa ja muutenkin terveysasiat alkoivat yhä enemmän nousta tapetille.

Itse uskon, että likimain kaikkia sairauksia on ollut aina, mutta koska ihmiset eivät reissanneet, tuoneet koiria niin paljon ulkomailta saati tuoneet pakasteita, oli ongelmat ehkä jopa paikallisempia. Globalisaatio vaan taisi räjäyttää potin yhdessä uuden teknologian ja tutkimuksen kanssa.

_________________
"Tappio on usein pelkästään väliaikainen olotila - vain luovuttaminen tekee siitä pysyvän"

BastionKing´s kennel
http://www.valtoset.com
___________________________
Aska, Valo, Edda & Storm


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 24.08.12 16:48:57 
Poissa
Pentulaatikossa

Liittynyt: 05.04.11 09:17:51
Viestit: 17
Paikkakunta: Tuusula
Sen takia tuolla aiemmin asiaa kysyinkin, kun käsitin tuon lauseen ""2 vuotta, jolloin ikääntymismuutoksia ei vielä ole, mutta perinnölliset muutokset ovat ehtineet muodostua" kuten kai ellupatkakin että perinnöllisesti tulevaspondyloosi näkyisi jo 2 vuotta vanhalla koiralla. Mutta kuten silloin jo sanoin, niin asia on mulle todella vieras. Siksi tämä keskustelu on ollut mielenkiintoinen, vaikka toki toivoo että ei tätä tietoa koskaan oman koiran kanssa tule tarvitsemaan.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 24.08.12 19:40:06 
Poissa
Sai koiran istumaan käskystä
Avatar

Liittynyt: 21.03.06 10:20:54
Viestit: 825
Paikkakunta: Tikkakoski
Mein Sylvi oli 2v2kk kuvattaessa ja tohtori sano heti et tämä on tullut perintönä, koska niin runsaasti jo sillottumia, Diego oli 3v8kk kuvattaessa, selkä jäykistynyt jo, mutta tohtori ei uskaltanut sanoa enää sen ikäisestä varmaks olisko perinnöllistä vai muuta. Mein Kiki kuvattiin aikanaa himpun verran alle 2v, ei kuvattu kun lonkat ja kyynärät, kukaan ei sillon toitottanut että selkä pitäis kuvata, eikä siitäkään ole aikaa ku reilu 3v, kuvattu ois jos joku ois sillon puhunu asiasta niinkun tänä päivänä puhutaan. No Kikin isukin selkä on kuvattu terveeksi vielä 6v, Kikin selästä en ole varma enkä takaa että Kikin jälkeläiset säästyy tältä kataluudelta :( Elsa kuvataan kun aika on kypsä, mutta mukava tietää ettei ainakaan vanhemmilta rasitteena tulossa kerran molemmat kuvattu terveeks :vilkuti:

_________________
Armani 4.12.2008 "Diego"
Extasy 26.1.2010 "Sylvi"
Tellus Danes Wajida 19.6.2011"Elsa"
Poissa vaan ei unohdettu: Donna&Lilla&Kiki&Musu


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 25.09.12 10:55:17 
Poissa
Sisäsiisti
Avatar

Liittynyt: 20.10.04 18:43:31
Viestit: 593
Paikkakunta: Nivala
Tässäpä omaa juttua...

Meidän Leevin 8v. selkä ja kaularanka kuvattiin n. 3 kuukautta sitten ja Lepa kun on niin rauhallinen yksilö, että kuvaus onnistui ilman rauhoitusta ;O) Siinä hoitajan kanssa saatiin papparaista taivutella ihan rauhassa...
Selästä ei löytynyt spondyloosia, kylläkin iän tuomaa (normaali löydös iäkkäällä koiralla) kalkkeumaa useammassa nikaman välissä.
Kalkkeumahan luonnollisesti jäykistää selkää ja selän joustavaa liikettä (elastisuutta) ja näin ollen voi vaikuttaa myös liikkeisiin ja myös synnyttää vanhalle koiralle luupiikkejä... Yläselkärangassa oli myös pieni luupiikki, joka lääkärin mukaan on tullut vanhuuden myötä.

Tärkeää on siis pitää vanha koira lämpimänä talvikeleillä ja varsinin lenkkien jälkeen viedä lämpimään tai suojata takilla.
Leevi käy myös säännöllisesti hierojalla... Olen myös aloittanut nivelrikko ravintolisän syöttämisen 6 vanhana (kuureina), ennaltaehkäisemään vanhuuden nivelvaivoja....Tasainen ja hallittu liikunta on parasta esim.pyöräily (ei asfaltilla), vaikkakin metsälenkeilläkin välistä käydään.

Ja myös koiran virtsaamisen muuttuminen (katkonaista, vaivalloista) voi olla oire selkärangan muutoksiin, esim. jos luupiikki puristaa hermoa, joka välittyy virtsateihin vieviin hermoihin... Koiran virtsaamisen muuttuminen voi toki olla myös oire muustakin (nartuilla virtsatietulehdus, uroksilla eturauhasen suurentuminen, eturauhastulehdus)

Leevillä on kuvattu selkä kolme kertaa 8 vuoden aikana.

Olen myös nähnyt entisen työni aikana todella pahoja tapauksia, halvaantumiseen asti....Myös yhden koiran 3 v.(ei doggi) selkä oli niin pahan näköinen Rtg kuvia katsoessa, että piti todella ihmetellä miten koira vielä pystyi kävelemään, spondyloosia oli niskanikamiin asti, luupiikkejä useammassa paikassa. Koira tuli klinikalle todella agressiivisen ja kivuliaan oloisena käppyrässä kävellen... Omistaja oli ihmetellyt miksi koiran käyttäytyminen on muuttunut jne...Virtsaaminen oli ollut vaivalloista jne. Koiran eutanasia päätös tehtiin yhteisymmärryksessä omistajan kanssa ja tälläkään omistajalla ei ollut tietoa kyseisen rodun riskeistä sairastua selkäsairauteen näinkin pahasti...Kyseessä oli puhdasrotuinen käyttölinjainen paimenkoira....NO mutta nämä on sitten niitä ääritapauksia, joita ei haluaisi nähdä :O(


-Sanna ja Leevi-


Viimeksi muokannut Remu ja Leevi päivämäärä 25.09.12 11:07:20, muokattu yhteensä 1 kerran

Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: 25.09.12 11:02:29 
Poissa
Sisäsiisti
Avatar

Liittynyt: 20.10.04 18:43:31
Viestit: 593
Paikkakunta: Nivala
Oho, meinaspa tulla juutua kahteen kertaan ;O)


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 26 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen  1, 2

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
POWERED_BY
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com