tanskandoggi.takaisin.fi

Keskustelua Tanskandogeista
Tänään on 27.05.18 14:04:45

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 23 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2  Seuraava
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: 18.04.11 12:35:19 
Poissa
Sisäpiirissä
Avatar

Liittynyt: 14.12.05 10:26:21
Viestit: 1275
Paikkakunta: Mikkeli
Ajattelin laittaa tälläisen topikin pystyyn, ikääntymisen vaivoja ja niiden hoitoja. Tähänhän voisi kerätä kaikkia mahdollisia vaivoja mitä ikääntyminen on tuonut tullessaan ja kuinka niitä on lähdetty hoitamaan, josko niistä on sitten apua muille ikääntyvien doggien omistajille.

Meillä Rontti alkoi eilen limppaamaan toista etujalkaansa, ilman näkyvää syytä. Kääntelin ja vääntelin ja puristelin ja painelin ja venyttelin ja ei missään mitään normaalista poikkeavaa.. Koiruus juoksi pari päivää irti miten itse halusi ja sitten pienen levon/ jäykistymisen jälkeen alkoi tuo ontuminen. Jotenka vetäisin tälläsen äkkinäisen diagnoosin että vanhuus on saapunut kavereineen meille. :( Rontti täyttää huomenna 6 vuotta ja on muuten hienossa kunnossa. Täytyy nyt tarkkailla tilannetta tarkemmin mutta uskoisin että nivelet siellä ovat alkaneet kertomaan meille että nyt me ei enää jakseta mahotonta menoa.

Cartivettiä mulla on tallilla iso purkki odottamassa (koirien mallia, oli muuten hävyttömän hintasta normaalisti, ite sain pikkisen halvemmalla), ja MSMää ajattelin siihen kylkeen hakea jota sitten kuuriluontoisesti syöttäisin. Mahdollisesti vielä C-vitamiinia, se kun ei niin vaarallista ole jos sitä vähän syöttäisi ylikin, tuossa Cartivetissähän C-vitskua on jo valmiiksi. C-vitamiini mun käsittääkseni tukee glukosamiinin toimintaa.

BOT- tuotteista täytyy kattoo jotakin millä voi sitten lämmitellä rankemman liikunnan jälkeen.

Ikääntyvien koirien hoitamisesta olisi kiva kuulla kaikennäkösiä kokemuksia, ei pelkästään liikkumiseen liittyviä vaivoja.

_________________
tanskandogit
*Danemanian Moomintroll "Rontti" 04/2005
*RU, BALT JMVA, JV-11 Hildemar "Lurjus" 02/2011
rottweiler
*LV, EE JMVA Chameur "Ketku" 03/2012


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 18.04.11 13:12:37 
Poissa
Osaa väistellä kuolaroiskeita
Avatar

Liittynyt: 19.07.03 22:44:22
Viestit: 1884
Paikkakunta: Renko
Mitä ikääntyvään doggiin tulee, niin kyllä 6 vuotiaa doggi on vielä koira parhaassa iässä...sen pitää ollaa. :)

Ontuminen ei ole koskaan vanhuuden oire tai tuoma juttu. Siihen on aina syy joka pitää ratkaista, tapaturma, rikko, kuluma tms.
Mutta ikään ei ontuminen liity.

Vanha doggi kangistuu ja paikat hidastuu, mutta kaikki iän tuomat lukot, kulumat ovat jonkun sairauden tuomia juttuja. Ikään ne ei tosiaan liity mitenkään.

Aineenvaihdunta hidastuu kyllä ja sen myötä joidenkin sisäelimien toimintakyky rasittuu enemmän tai alkaa tulla niihin liittyviä pitkän iän tuomia "kulumia"-(munuaiset ja maksa asiathan jokainen tietää, mahaportit veltostuu jne jne.)

Vanhuus tai vanha ikä ei ole dogillakaan sairaus vaan sen tulee olla hyvinkin liikkuva loppuun asti ja iloinen j a pirteä. Voimat vain vähenevät kun lihaskunto alkaa kuivua, se liittyy tuohon ikään.

Jalka nousee vähemmän ja osalla liikunnasta jää ensin pois hypyt ja sitten monesti laukka, sen jälkeen ravi ja sitten motoriikka että jalat kulkee oikeassa rytmissä esim portaat jne. peitsi joka ilmenee vanhalla koiralla, on merkki jossain jo jotain jne.
Mikäli se ei ole sitä koko ikäänsä ruukannut tehdä.

Nuo liikunnan rajoitukset tulevat vasta yleensä terveellä vanhalla koiralla 10 ikävuoden jälkeen.

Kaikki nuoruudessa olleet tällit ja rikot tai muut turmat, alkavat ihmisten tavoin vaivata ja kolottaa aiemmin...mutta ei kaikilla nekään.

Lisäravinteita nivel ja hermosto voi toki hyvin alkaa antaa jo siellä varhais vanhuudessa, joka muuttuu sitten vanhalla liki ja yli 10 veet jokapäiväiseksi.

Lämpö, sen huomaa kuinka ne alkaa sitä arvostaa eri laillaa mitä nuorina. Loimet ja lämpöjutut alkaa olla monelle kasi veelle jo in juttuja.
Ihan erilainen lihashuolto ja ennakoiti ja varjelus, on tärkeää.

Hyvä lihaskunto ja terve mieli on tärkeitä vanhalle koiralle.

BOT:in patjoista on huomannut hyvin, miten vanhat vaikka nukkuu vällyissä tavallisilla peteillä ne hakeutuu näille BOTin lämpöpatjoille...kun niillä on mahdollisuus valita.:)


Vanhaa koiraa pitää hoitaa kuin kukkaa kämmenellä, kaikki pitää olla parasta ihan niinkuin alussa....nyt vain vielä enemmän :)

ja ihan omia mielipiteitä...t Kati


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 18.04.11 14:07:27 
Poissa
Etsii "tiikerin kestäviä" leluja
Avatar

Liittynyt: 09.10.04 06:58:55
Viestit: 731
Paikkakunta: Kangasala
Erittäin hyvä aihe ja toivottavasti tähän tulee kivoja vinkkejä :) Ehdit, Kati mun edelle tuon iän suhteen. Olen aivan samaa mieltä, että 6-vuotiasta ei todellakaan kutsuta vielä vanhukseksi. Vaikkakin doggien elinkaari on usein lyhyt, niin veteraanit ovat 8+ -vuotiaita ja vanhukset 10+. Näin minun mielestä.
Meidän vanhimmalla on selvästi voimat ehtymässä. Lihakset etenkin takaosasta surkastuvat ja tassu ei tosiaankaan enää nouse. Jos kävelee asvaltilla niin joku tassuista saattaa vuotaa juurikin siksi kun ei askel ole enää kevyt. Olemme syöttäneet veteraaniruokaa jo muutaman vuoden, muuten ei mitään erikoista. Emme päästä riehumaan aitaukseen nuorempien kanssa, koska selkä ja yleensäkin voimat eivät enää sitä kestäisi. Koira on ulkona eloisa, etenkin metsälenkeillä ja vaikuttaa tyytyväiseltä elämäänsä. Uskon siihen, että normaali hyvä hoito, ulkoilu ja ruokinta sekä säännölliset terveystutkimukset pitävät koiran kunnossa niin kauan kuin on tarkoitettu.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 18.04.11 14:44:05 
Poissa
Harkitsee isompaa autoa
Avatar

Liittynyt: 22.08.03 19:18:35
Viestit: 2401
Paikkakunta: Helsinki, Laajasalo
komppaan täysillä katia ja anu-liisaa.....

6v doggi ei ole, eikä saa olla ns. vanha, ellei siit kropassa oo jo ennakkoon nivelrikkoa yms., joka aiheuttaa kipuja.

itsekkin 2 ihanaa veteraania omistaneena (12.5v ja hiukka vajaa 9v(syöpä) ), senkummemmin en niitä erikseen vanhetessaan "hoitanut", tuo vanhempi söi ihan normi ruokaa loppuun asti, nuoremman taisin vaihtaa light-versioon tossa joskus 8v ikäsenä.....

tuon vanhemman aikoihin ei oikeen ollut vielä mitään lisäravinteita, tai ainakaan niistä ei pahemmin puhuttu, joku silloin uusi pilleriversio tais tulla markkinoille, kun "mummu" täytti 10v, kokeilin, mut en huomannut mitään erikoista vaikutusta, joten se sitten jäi....oli aivan hemmetin kallistakin...
10v täytettyään käytiin ns. "vuosihuollossa" puolen vuoden välein., sitä ennen vuosittain.

nuoremmalle syötin 8v täytettyään kuureittain arthroflex+, ei hällä mitään oireita tai vaivoja ollu, mut aattelin et ei pahaakaan tee "vanhoille luille" :wink:

tokihan näitä vanhuksia täytyy pitää kuin kukkaa kämmenellä, mutta ei sentään pumpulissa, niiden ehdoilla mennään, vaikka sit seisottais tunti paikallaan, jos ne haluaakin vain haistella ilmaa tai yhtä vaivasta ruohonkortta :ihku:

tuolla nuoremmalla ei tainnut oikeestaan askelkaan vielä ehtiä hidastumaan, ennen kuin tuo syöpä sitten iski.

doggi on kuin viini, paranee vaan kun vanhenee :ihku:

************************************************************

oisko rontti riehuessaan vahingossa vähän liukastunut ja nuljauttanut kinttuaan......ontuuko koko ajan, vai vetreytyykö liikkuessaan???

wempu tossa viime syksynä liukastu koirapuistossa ja meni monta viikkoa siillen, et ylösnoustessa ja liikkeellelähtiessä hieman ontui, sit liike normalisoitui muutamien metrien jälkeen......käytiin lääkärissäkin näyttämässä, mut sen verran oli käveltävä, et eihän tuo sit taas enään ontunut.

_________________
Tarja & Wendy 12/06
**********************
FI & EE MVA Gwendy Von Tom Brook, ha 11.12-06
Rakkaissa muistoissani :ihku:
Grandinas Karmela, ke 1.11-87-2.5-00
Good Works Stunning Gift, mu 15.4-92-27.2-98
Everybody´s Love Dekeleia, ha 13.1-98-28.11-06


Viimeksi muokannut mellstars päivämäärä 18.04.11 14:45:47, muokattu yhteensä 1 kerran

Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 18.04.11 14:44:59 
Poissa
Luppakorvat tötteröllä
Avatar

Liittynyt: 10.01.03 01:29:31
Viestit: 1054
Paikkakunta: Vantaa
Katilla olikin jo paljon asiaa yllä. Olen samaa mieltä, 6-vuotias on vielä ihan parhaassa iässä. Kun meillä aikoinaan alkoi 5-vuotias ontumaan, oli syynä kammottava luusyöpä. Siksi olenkin ontumisten suhteen nykyään aika herkkä.
Meidän vanhus, suuri uros 9v 5kk on kyllä jo hutera ja takapää huojuu - syynä takapään lihaksiston surkastuminen kovien talvipakkasten takia. Vilunarkaa ja laiskaa vanhusta kun ei saanut ylös sängystä kuin väkipakolla muutamaan kuukauteen. En tajunnut, miten nopeasti vanhan lihaksisto surkastuu, ja kadun nyt, etten pakottanut sinnikkäämmin liikkeelle. Nyt treenataan hellästi lääkärin ohjeilla takapäätä, jotta saadaan vielä lisää varmuutta liikkeisiin.

Takapään heikkouteen liittyy herralla myös toinen vaiva eli kakan pidätyskyky.
Harva se aamu pedissä on pieni kakkakikkare, kun herra herää. Se ei itse edes huomaa, että kakka on luikahtanut petiin. Tämä on rasittavaa, mutta erittäin vaikeasti estettävissä. Kakkakin kun tupaa tulevan vanhuksella vähän milloin sattuu.

Ulkona pissaaminen on käynyt aika huolettomaksi. Koira ei aina malttaisi pysähtyä pissaamaan, vaan saattaa pysähtyä vain siksi aikaa, että aloittaa pissan. Sitten loppupissa tulee juostessa mihin sattuu, omille etujaloille, masuun, kerran jopa koiran omaan leukaan... :tsemii:

Eli meillä vanhuksen kanssa eloon kuuluu samanlaista kohellusta ja sählinkiä kuin pennun kanssa elämiseen. Mutta on se vanhus vaan ihan paras ukkeli. :lakastan:

_________________
Danemanian Feel the Beat "Bombur" 20.11.2001 - 11.6.2011
FIN MVA Jättiläisen Gerbera "Tilda" 26.5.2003 - 5.11.2007
Danemanian Sent from Above "Fiona". s.13.4.2008


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 18.04.11 15:45:13 
Poissa
Sisäpiirissä
Avatar

Liittynyt: 14.12.05 10:26:21
Viestit: 1275
Paikkakunta: Mikkeli
Kyllä, 6 vuotiaan dogin ei kuulu olla vanhus. Mutta jostakin se vanheneminen aina alkaa, pikkuhiljaa.. Sillä mulle tuli ensimmäisenä mieleen että josko se on rasittunut yhtäkkiä reilusti liikaa. Vanhentunut koira ei enää kestäkään sitä samalla tavalla? Iän myötähän kuitenkin nivelten voiteluaineiden muodostus kehossa vähenee ja paikat alkaa narista ja kulua enemmän ja enemmän ja näin ollen eivät kestä enää samanlaista rasitusta. Jossain kohtaa elämäähän se aina sitten näkyy, ennemmin tai myöhemmin. Ja Rontin kohdalla nää riekkumiset on ollu viime talvesta lähtien enempi vähempi kortilla (ei vain ole ollut mahdollisuuksia niin paljoa), joten rasitus on ollut joka tapauksessa reilusti kovempi kuin mitä hetkeen. Ei mulle nyt tullut mieleenkään että se olisi tämän jälkeen yhtä jalkaa köyhempi.

Välissä oli tässä tapauksessa useiden tuntien lepo/jäykistyminen jonka jälkeen koira ontui silminnähden lenkille lähtiessä. Ulos päin katsottuna ei ole kipeä, eli astuu kyllä reippaasti jalalle vaikka ontuukin sitä. Missään ei ole mitään, oon ropannu joka paikan läpi ja missään kohtaa ei arista pätkääkään. Tosin asiaa vaikeuttaa tietysti se että Rontti on semmonen tavan sissi, suomalainen mies joka ei puhu eikä pussaa eikä muuten valitakaan. On ontunut yhä tänäänkin, ei niinkään kävellessä mutta heti jos vauhti kiihtyy alkaa limppaaminen. Eli eiliseen on kuitenkin parempi.

Erittäin paljon mahdollista on tietenkin se että olisi revitellessään nitkauttanut jonkun paikan. Katotaan nyt, jos ei parissa päivässä tilanne muutu niin kuviin se on mentävä. Sillä tää tilanne on mulle hieman outo koska jos voin jossain itteäni kehaista niin siinä että oon jalkavammasten elukoiden kanssa pelannut ikäni ja aika monet näistä pätevät samoilla periaatteella myös koiriin vaikka mulla ei koirapuolella ole ollut ongelmia, Rontin pentuajan kasvukipuja lukuunottamatta. Kaikki muut elukat, omat ja töiden puolesta (ja minä itte), onkin ollut enempi vähempi kintut paskana ja niitä oon ikäni hoidellut. On ollut tapaturmaisia vammoja pienistä isoihin ja sairausperäisia sekä joidenkin kohdalla niin sanottuna tyyppivikoja ymym. Tää ei vaan jostain syystä vaikuta mun silmään yhtään tapaturmavammalta, mutta katsotaan. Ell tutkikoon jos tää jatkuu.

Sen verran hermoheikko oon kuitenkin juurikin tuon dogin elinkaaren lyhyyden vuoksi että nivelille ruvetaan meillä joka tapauksessa syömään kuureina lisäravinteita.

Tähän mennessä tulikin jo paljon asiaa tähän ketjuun, lisää saa myös tulla. :)

Ja Eerika, kiva kuulla että teillä voidaan hyvin, onhan Bombur kuitenkin Rontin setä. :D

_________________
tanskandogit
*Danemanian Moomintroll "Rontti" 04/2005
*RU, BALT JMVA, JV-11 Hildemar "Lurjus" 02/2011
rottweiler
*LV, EE JMVA Chameur "Ketku" 03/2012


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 19.04.11 08:23:26 
Poissa
Pentulaatikossa

Liittynyt: 22.03.11 09:03:24
Viestit: 12
Paikkakunta: Vääksy
Moikka,

Totanoin......
Jos koira limppaa, siis ontuu, niin viekää se nyt ihmeessä ensin, ASIAN OSAAVALLE KOIRAHIEROJALLE!!!! Valitkaa vielä sellainen, joka osaa käsitellä doggeja. Jos koiraa ei ole ennen hoidettu niin varma merkki osaamisesta on se, että saa menemää aikaa yli 1.5 h jos vähänkään jäykkyyksiä. Kaikki muutokset koiran käytöksessä, ylösnousut ontumiset, jäykistelyt, venyttelyjen puute ym. kertoo mahdollisista lihasjumeista.

T.

Jyrki


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 19.04.11 10:36:34 
Poissa
Sisäsiisti
Avatar

Liittynyt: 05.02.09 09:35:07
Viestit: 580
Paikkakunta: Kuortane
Samaa mieltä siitä, että hierojalla kannattaa käyttää. MUTTA vaikka hierontaan meniskin 1,5h niin ei se tarkota sitä että hieroja ois osaava ;) Kyllähän koiran silittelyynkin saa sen ajan kulumaan...

_________________
Perfect Sunshine Charming One
Magic Alaunt Gramma
Sekarotuinen Otto


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 19.04.11 11:18:31 
Poissa
Kuola poskella
Avatar

Liittynyt: 28.03.05 18:46:41
Viestit: 180
Paikkakunta: Seinäjoki
Se todellinen ontuman syy kannattaa kyllä ottaa selville ensiksi ennen kuin sitä mahdollisesti revähtänyttä lihasta lähdetään hieromaan.

_________________
Chic Carelia's Faery Queene "Hiipu" 9/2009
Rakkaista rakkaimmissa muistoissa "Elli" 9/2004-5/2010


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 19.04.11 11:56:35 
Poissa
Pentulaatikossa

Liittynyt: 22.03.05 14:52:01
Viestit: 47
Paikkakunta: Paimio
Moikka
Meillä Sumo alkoi keväällä ontua etutassua ja lääkärissä kuvattiin ja nivelsiteen olivat revähtäneet. Lepoa ja rauhallista liikuntaa. Ei ne koskaan enää ennalleen palaudu, mutta ontuminen on loppunut.

Oli muuten hauska katsoa kun 80kg iso doggipoika istuu lattialla ja etutassut on kuvauspöydällä:)) Hienot kuvat sai lääkäri otettua :D

Meillä kun herralla on se pumppuvika, niin ei turhia nukutella. Muutenkin olen huomannut, että ikä alkaa painaa. Askel hidastuu, ruoka ja uni maittaa. Aamulla on kankea ja takapään lihakset on heikommat kuin vuosi sitten. Mieli on kuin nuorella ja siksi se välillä tuottaa hankaluuksia, ei pääse niin lujaa kun haluttaisi...


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 19.04.11 12:10:32 
Poissa
Kuola poskella
Avatar

Liittynyt: 09.03.10 13:31:12
Viestit: 103
Paikkakunta: lpr
Vanhuuden vaivoja, pieniä onneksi vielä meillä... lääkityksellä ja tosi pienellä annostuksella pissinpidättelyvaiva on kurissa (vaikka pihalle joutuu juoksemaan ettei ihan oven eteen tulis pisut, eikä niitä aina jakseta pissiä kyykyssä kokonaan :) ), sydän on viimekuuntelun (n.3vkoa sitten) mukaan oukkidoukki ja mielikin virkeä, sekä kuulo erinomaisessa kunnossa (jääkaapin ovi kun aukeaa... siellä harmaanassu tuijottaa :lol: ).
Pakkastalvi teki meillekin tepposet, tai sitten se on vain tuo ikä 9,5 eli vauhti on hidastunut vaikka päällisin puolin onkin ihan ok lihaskunnossa. Aamuisin ja pitkään pötköteltyään voi havaita jäykkyttä eikä meno ulkona ole aina niin vakaata varsinkaa pöpelikössä, mieli kyllä veisi ja saapi vielä hepuleita, vaikka minua hieman aina kauhistuttaa ettei vaan revittelis liikaa...
Tuossa muutamat jo joitakin lisäravinteita listailivat, meillä saapi seniori-nutrioilia (meniköhän oikein :? ), muuten toistaiseksi syöpi tavan sapuskaa. Laittakaa vinkkejä vanhuksille tarkoitetuista, mielellään tietysti hyviä kokemuksia jos omaatte, lisäravinteista. Olenkin jo tätä itsekin pohdiskellut että pitäisikö jotain lisukkeita vielä antaa...

_________________
Danemanian Grandessa 2001-2013
Oleaginous Spooner 2005
Mikälie mix - Donna 2013
"Kun koira haukkuu kuuta, kyseessä on uskonto; mutta kun hän haukkuu muukalaisia, se on isänmaallisuutta!" - David Starr Jordan


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 19.04.11 12:42:06 
Poissa
Kuola poskella
Avatar

Liittynyt: 09.03.10 13:31:12
Viestit: 103
Paikkakunta: lpr
[quote="mellstars"]
tokihan näitä vanhuksia täytyy pitää kuin kukkaa kämmenellä, mutta ei sentään pumpulissa, niiden ehdoilla mennään, vaikka sit seisottais tunti paikallaan, jos ne haluaakin vain haistella ilmaa tai yhtä vaivasta ruohonkortta :ihku:

doggi on kuin viini, paranee vaan kun vanhenee :ihku:
[quote]

:tsemii: :tsemii:

voi vitsi mie oon käsi............... tuo lainaus, no kai sen tajuaa

_________________
Danemanian Grandessa 2001-2013
Oleaginous Spooner 2005
Mikälie mix - Donna 2013
"Kun koira haukkuu kuuta, kyseessä on uskonto; mutta kun hän haukkuu muukalaisia, se on isänmaallisuutta!" - David Starr Jordan


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 19.04.11 12:45:03 
Poissa
Sisäsiisti
Avatar

Liittynyt: 05.02.09 09:35:07
Viestit: 580
Paikkakunta: Kuortane
EmmiK kirjoitti:
Se todellinen ontuman syy kannattaa kyllä ottaa selville ensiksi ennen kuin sitä mahdollisesti revähtänyttä lihasta lähdetään hieromaan.


Puhut vähän mutta asiaa :nyökyti:

Ja jos ja/kun lihas on revähtänyt tms. niin silloinhan eläin varoo esim. astumasta kipeälle jalalle -> kipeyttää muita lihaksia. Eli hieronta on hyväksi, vaikkakin lihas ois revähtänyt, kunhan sitä revähtänyttä lihasta ei runnota lisää hieromalla.

_________________
Perfect Sunshine Charming One
Magic Alaunt Gramma
Sekarotuinen Otto


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 20.04.11 17:18:53 
Poissa
Pentulaatikossa

Liittynyt: 22.03.11 09:03:24
Viestit: 12
Paikkakunta: Vääksy
Moikka taas
Jep, kyllä Doggia voi silitellä sen 1,5 h mutta antaa se nyt vähän suuntaa, jos hento tyttö hieroo dogin alle tunnissa ja kaikki on mukamas ok. Mutta se siitä.
Revähtymä on muuten aina jonkin asteinen repeämä lihaksessa.
Koiran ja etenkin ikääntyvän lihashuolto on tärkeää. Hieronnalla edesautetaan myös nestekiertoa nivelissä. Tietenkään vanhaan koiraa ei voi hieroa kuten nuorta koiraa. Lihasmassan vähenee ikääntymisen myötä ja mitä vanhempi koira on kyseessä sitä enemmän hieronnan on syytä muuttua kevyemmäksi. Itse hieron isoja koiria myös lämpökivillä. Ainakin minun koiraa-asiakkailleni se on sopinut erittäin hyvin. Mitä isommasta rodusta on kyse, sen paremmin.
Vielä ontumisista ja siihen liittyvistä asioista. Jos koira ontuun, se on aina vakava merkki jostain, ja se on syytä aina tutkia. Kerron esimerkin eräästä tapauksestani. Koiralla oli trauma toisessa takajalassaan. Kuntoutettaessa sitä matolla kiinnitin huomiota takajalkojen askelpituuteen. Mittasimme laserilla liikkeen ja Hups. Trauman kokenut jalka teki n 5 cm pidemmän liikkeen kuin tervejalka. Vauhtia lisätessä ero vain kasvoi parhailmmillaan noin 8:cm terveen jalan " tappioksi". Askellajina oli kokoajan ravi. Oli vain rasittunut huomattavasti enemmän trauman hoidon aikana. No tästä tietenkin seuraa se, että koiran ranka rasittuu ihan suotta ja lihasjumit on enemmän kuin varmoja. Nyt meillä on takajalkojen mobilisointi menossa ja uskon, että varsin pienillä jutuilla saamme asekelluksen kuntoon. Kaupanpäälle selkä pysyy kunnossa jne. Koiran liikeratoja on oikeastaa mahdotonta analysoida ilman juoksumattoa. Juoksumatto antaa varsin tarkan kuvan jos sitä, osaa tulkita. Myös tällaista on koirahierojan työ parhaimmillaan. Saada koira kuntoon, ilman arvauksia.

T.
Jyrki


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 21.04.11 20:14:24 
Poissa
Melkein sisäsiisti
Avatar

Liittynyt: 30.10.06 21:45:28
Viestit: 451
Paikkakunta: Keuruu
Meidän lähes 10,5-v Vilma-mummeli on nyt viime kesästä asti osoittanut selviä vanhuuden oireita. Alkukesällä vielä lenkkeiltiin n. 5km lenkkejä, mutta pitkä hellekausi jo sitten vei lihaksia kun liikunta oli minimissä. Ekana sen huomasi horjahtelusta, äkilliset liikkeet saa tasapainon heti horjumaan. Syksyn ulkoilut menivät hiljaa hissutellen ja kun talvi oli vielä kovin kylmä niin eipä mummeli juuri pissilenkkejä enempää halunnut liikkua. Se on nopeuttanut etenkin takapään lihasten surkastumista ja siitä johtuen takajalat ei aina tahdo totella. Mutta kyllä vielä spurttejakin otetaan... Teemme kuitenkin pieniä hihnakävelyjä pihassa hengailun lisäksi, että jalat pysyy toiminnassa. Toinen nyt ilmaantunut vaiva on juomisen jälkeen tulevat pikku puklut. Röyhtäyksen mukana tulee limaa ja vettä, mutta se ei tunnu haittaavan menoa. Ympäristöä eniten haittaava vanhuuden vaiva on yleinen töhötys. Aivan kuin meillä asuisi dementikko, joka ei aina muista minne on menossa tai myöskään, että mikä on sallittua (epäilen kyllä, että Vilma on ottanut käyttöön myös 'vanhan koiran oikeudet'). Tähän emme ole keksineet muuta apua kuin pitää rutiinit mahdollisimman samoina. Pimeällä Vilmaa ei enää uskalla juuri päästää irti ettei se katoa jos sattuu unohtamaan mihin pitäisi pissireissulta palata. Tosin ei se kovin paljoa tahdo enää itsekään liikkua pimeällä kun se ei selvästikään näe hyvin pimeässä.
On tää jotenkin niin hieno tunne kun saa omistaa tämän ikäisen dogin, mutta samalla meillä on joka päiväinen huoli menetyksestä. Aamuisin hiivin kurkistamaan että onhan kaikki kunnossa. Päivä kerrallaan ja mummelin ehdoilla mennään!

_________________
Jaana
Hestia "Helmi" 10.11.2005
Muistoissamme
Great-Golden's Öinen Laulu 1.7.1999-27.12.2005
FI MVA Great-Golden's Brilliant "Vilma" s. 26.12.2000-31.10.2011


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 23 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2  Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
POWERED_BY
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com