tanskandoggi.takaisin.fi

Keskustelua Tanskandogeista
Tänään on 25.05.18 09:11:32

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 197 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Seuraava
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: 14.10.06 09:37:00 
Poissa
Melkein sisäsiisti
Avatar

Liittynyt: 09.01.03 20:46:15
Viestit: 426
Paikkakunta: Savonlinna
Tuntuu että näitä tapauksia on ollut nyt lähiaikoina doggipiireissä todella PALJON, joten ajattelin herättää keskustelua.

Olisi kiva kuulla kokemuksia miten teillä on ilmentynyt, minkälanen koira on ollut (oireet?), koiran ikä, letkutettiinko, leikattiinko, miten tapahtuneen jälkeen? Uusiko, tuliko ruuanvaihto?
Ja vinkkejä ensiavuksi ja tietysti ehkäisyksi.
Ainakin parafiiniöljystä ja esim. Cuplattomasta on ollut puhetta?

Meillä vanhempi kaasuuntui viime keväänä, letkutettiin.
Tuolloin koira söi Acanan Salmon & Potato ruokaa, 2 x päivässä.
Tapahtuneen jälkeen ruoka jaettiin 3 annokseen päivässä. Ensimmäinen viikko pelkkää riisiä ja raejuustoa ja pikkuhiljaa siirryttiin Hill´s i/d purkki- ja kuivaruokaan. Ja siitä kuukauden päästä Hill´s Sensitive Stomach ruokaan.

No... Koira vaikutti hyvältä, ja siirsin sen takaisin Acanaan. Oli päässyt tapahtunen jälkeen laitumaan joten ruuaksi valittiin Sport ME 4650.
Ruoka sopi mainiosti aikansa, mutta muutama viikko sitten kaasuuntui taas. Koira turposi ja nikotteli, mutta kaasuuntuminen meni itsestään ohi.
Huh.
Mutta mitä vielä, taas muutama päivä sitten koira kaasuuntui. Edellisestä ruokailusta oli tuolloin mennyt jo 6 tuntia. Koira turposi, erityisesti vasemmalta, nikotteli ja nuoli itseään kokoajan.
Palstalta olin lukenut parafiiniöljystä, joten sitä sitten 3 ruutallista (70ml) koiralle. Koira alkoi pikkuhiljaa rauhoittumaan, ja röyhtäisi ilmat ulos.
Nyt olen jotenkin tullut epäluuloiseksi tuota Acanaa kohtaan...
Eli ruuan vaihto on kyllä edessä.

Mutta, mutta. Uskaltaako jatkaa teollisella vai pitäsikö alkaa kokkaamaan itse? (ruokaohjeita otetaan ilolla vastaan).
Miten kaasuuntumaa voi ehkäistä?
Voiko esim. Cuplatonta tai vastaavaa käyttää ennaltaehkäisevästi?
Miten on öljyn (esim. norm. ruokaöljy) laita? Ehkäiseekö öljyn lisäys ruokaan kaasuuntumaa?

Meillä tosiaan on jo ruoka jaettu 3 annokseen/pv, koirat ei liiku tuntiin ennen, eikä kahteen tuntiin ruokailun jälkeen.

No, tässä jotain tähän alkuun. Toivottavasti mahdollisimman moni kantaa kortensa kekoon.

_________________
Orontius Yquem de Sauternes s. 09.04.2015
FI & EE MVA Wundervoll Alberto Ferro s. 15.08.2009
FI MVA Danemanian Jaguar 13.07.2004 - 20.07.2014
Big Shadows Bourbon 28.06.1998 - 02.06.2009


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 14.10.06 11:08:06 
Poissa
Melkein sisäsiisti
Avatar

Liittynyt: 06.09.04 12:03:02
Viestit: 474
Paikkakunta: Rovaniemi
Vielä lyhyesti... Aina kai niitä on ollut paljon, mahalaukunkiertymä on johtavia kuolinsyitä dogeilla, ja joka kolmas - joka neljäs doggi kuolee kiertymään. Asioista vaan ei olla puhuttu niin paljon kuin viime aikoina.

Mun kokemuksen ja kuulopuheiden ja haastattelemieni lääkärienkin mukaan ruokamerkillä ei ole vaikutusta, eikä juuri muillakaan ennaltaehkäisevillä toimilla niin että ne estäisivät koko homman - varmasti pienentävät todennäköisyyttä kyllä, mutta loppujen lopuksi se tulee jos on tullakseen, eikä sille mahda mitään. Syynä alttiuteen on rakenne, mm. syvä rintakehä sun muut, ja moni sekundäärinen syy lienee vielä hämärän peitossa. Meidän lääkäreiden mukaan dogeista pitäisi tehdä suomenpystykorvia tai jotain vastaavia "peruskoiria" niin sitten niitä ei tulisi. Omille ja tuttujen dogeille on sattunut kaasuuntumisia ja kiertymiä äkkipäätä laskettuna viidellä eri ruokamerkillä, kaikki huipputason muonia. Sitten jos se arpa osuu omalle kohdalle pitää vaan kaasuttaa tuhatta ja sataa lääkäriin ja rukoilla, että lääkäri osaa ja haluaa leikata ja että vältytään komplikaatioilta ja että koiralla riittää elämänhalua toipumiseen.

Meille lääkäri antoi ohjeeksi, että mahdollisimman vähän hiilihydraatteja sisältävää, mahdollisimman vahvaa ja laadultaan ja sulavuudeltaan parasta mahdollista ruokaa.

Cuplaton tai parafiiniöljykään ei auta jos perna ja/tai mahalaukku on kiertynyt, pelkkään kaasuuntumiseen ne toimii kyllä hyvin ensiapuna ajoissa annettuna.

Paras ennaltaehkäisy mahalaukunkiertymään taitaa olla rutiinit, ruokavalio, koiran pitäminen onnellisena ja profylaktinen gastropeksia.

_________________
Johanna
Kuva
~ Nobel Herzensbrecher Tanskandogit ~
"People have been asking me if I was going to have kids, and I had puppies instead."
-Kate Jackson-


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 15.10.06 20:44:05 
Poissa
Etsii "tiikerin kestäviä" leluja
Avatar

Liittynyt: 21.03.03 20:09:02
Viestit: 650
Paikkakunta: Kuopio
Jaffa oli aika tasan 4-vuotias kiertyessään. Meillä syynä oli selkeästi ruokavalio - hetkellisessä mielessä. Neiti kiskaisi metsälenkillä napaansa ehkä ämpärillisen verran lehmänlantaa ja se annos yhdistettynä reippaaseen pyrähtelyyn... No, lopputulos oli mikä oli.

Leikattiin, leikkaus oli vaikea ja pitkä, mutta tyttö jäi henkiin ja oli hämmästyttävän hyväkuntoinen tosi nopeasti. Odotin huomattavasti pidempää toipumisaikaa. Muutoksia elämään ei tuon jälkeen tehty, ruokavalio pysyi ennallaan (lehmänlantaa edelleen vain satunnaisina annoksina :lol: ), eikä uutta kiertymää tai edes kaasuuntumista koskaan tullut.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 16.10.06 08:57:10 
Poissa
Tikkukarvoja kantapäissä
Avatar

Liittynyt: 02.04.06 21:15:14
Viestit: 294
Paikkakunta: Lehtimäki
Kyselin aamulla eläinlääkärissä käydessäni(normaaliasioilla), mikä mahdollisuus on leikata, jos kiertyy. Nuori ell sanoi, että onhan se näissä olosuhteissa, kun vastaanotolla ei ole edes happipulloa, tosi riskialtista.Mutta jos jostain saa avustajaksi toisen ell ja hätätapauksessa(ainahan se sitä on) ilmankin hän yrittäisi leikata, jos omistaja sitä vaati. Selviämisprosentti on pieni ja toki suositteli ensisijaisesti Helsinkiin lähtöä. Minä en kyllä pidä Helsinkiä kovin isona mahdollisuutena, kun täällä näin kaukana asutaan. Hän kehoitti ennaltaehkäisevänä pieniä ruokamääriä kerrallaan, korkealla pidetteävää ruokakuppia ja rauhoittumista ennen ja jälkeen syömisen. Eli näitä perusjuttuja, joita meistä jokainen noudattaa. Loppu ennaltaehkäisy on kai toivominen, ettei kiertymää tule..Onnitteli minua terveestä näinkin vanhasta dogista, kuin Julia on :D

_________________
Kristiina ja harlekiinit Ozaena´s Nomparel, Mi´havana Bodom Minnas ja Mi´havana Eris "tikru", rakkaus lapsi. Muistoissamme Mi´havana Beautiful Girl ja Catapha`s Julia


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 16.10.06 12:18:17 
Poissa
Sai koiran istumaan käskystä
Avatar

Liittynyt: 10.01.03 16:15:57
Viestit: 872
Paikkakunta: Riistavesi (Kuopio)
Peppi tosiaan on nyt 7 v. ja kiertymästä on kulunut 3 viikkoa. Se söi illalla normaalin ruoka-annoksensa, hillittömällä vauhdilla. Ajoittain syö vain nopeasti ruokansa, mutta joskus hotkii aivan kamalalla tavalla. Tätäkin tosin on tapahtunut aiemminkin, lienee jo ikäkin syynä, että kiertymäherkkyys kasvaa kudosten löystyessä. Oireet huomasin tunnin kuluessa, varmasti koiran olo oli jo puolen tunnin päästä kehno, kun se halusi ihmeen innokkaasti iltapissille pihalle.

Sitä ei letkutettu eikä meidän ell koskaan enää kuulemma letkuta, vaan leikkaa suoraan, letkutuksessa voi kulua hänen mielestä ihan turhaa aikaa. Toki varmaan jos kotikonstina sen osaisi tehdä nopeasti, niin ehkä meilläkin niin tehtäisiin.

Toipuminen on ollut nopeaa. Peppi söi aluksi 6 krt vrk riisiä, öljyä ja keitettyä kananlientä/-lihaa (muutaman päivän päästä toki vasta liha). Piimää se on saanut myöskin ja Nutri Plus geeliä, joka on tosi superaine! Nyt syö 4 krt vrk ja ensi viikolla ajattelin siirtää 3 krt vrk tahtiin. Saa samaa kuivaruokaa, annoskoko on nyt 3/4 normaalista, hitaasti on nostettu määrää ja riisiä/kalaa/lihaa siinä sivussa. Disflatyliäkin (vastaa Cuplatonta) annoin jokusen kerran, piimä taisi vähän pierettää.

Keljuinta on nyt se, että sillä iskee valeraskaus päälle, tissit jo turpoaa. Ja nälkä on se mukainen ja höyryäminen ruokakupin perään kamalaa. Koitan tosi eleettömästi ja nopeasti hoitaa tarjoilun eteen, ettei söisi kamalalla kiireellä. Mutta koitan ajatella niin, että teen parhaani kiertymän ehkäisemiseksi ja toivon, että se riittää. Elämästä ei tule mitään, jos koko ajan keskittyy miettimään kiertymän uusiutumista. Nautin jokaisesta päivästä tuon seniorin kanssa ja suren sitten kun on sen aika (ja joo, ei se aina onnistu, kyllä ne yöunet välistä meinasi karata asian tiimoilta...).


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 17.10.06 08:37:15 
Poissa
Osaa väistellä kuolaroiskeita
Avatar

Liittynyt: 30.07.04 14:18:56
Viestit: 1541
Paikkakunta: Oulu
NobelHerzensbrecher kirjoitti:
Paras ennaltaehkäisy mahalaukunkiertymään taitaa olla rutiinit, ruokavalio, koiran pitäminen onnellisena ja profylaktinen gastropeksia.


Ööh.. viittiskö joku suomentaa plondille ton vikan? Täällä ei varmaan kaikki muutkaan vielä noita lääketieteellisiä termejä tiedä :)


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 17.10.06 09:50:22 
Poissa
Tikkukarvoja kantapäissä
Avatar

Liittynyt: 02.05.05 16:36:50
Viestit: 342
Paikkakunta: Turku
profylaktinen gastropeksia = ennaltaehkäisevä mahalaukun kiinnitys :wink:


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 17.10.06 18:08:20 
Poissa
Sisäpiirissä
Avatar

Liittynyt: 16.04.05 12:40:03
Viestit: 1362
Paikkakunta: Oulu
:cry: Eilen illalla kaasuuntui ja mahalaukku kiertyi 7-kuiselta pennulta!!!!!!!!!!!!!!!! :shock: :shock: :shock: Omistaja ei saanut apua vasta kuin tuntien päästä kun kukaan lääkäri lähistöltä ei alkanut leikkaamaan eikä lähin lääkäri edes ottanut vastaan että olisi saanut ensiapua!!!
Erään lääkärin kommentti omistajalle ,jolla suuri huoli ja hätä että koira menehtyy, oli että niinhän niitä koiria kuolee :shock: :shock: :shock:
Olen HYVIN HYVIN HYVIN VIHAINEN!!!! Onneksi sitten löytyi lääkäri joka leikkasi mutta omistaja joutui ajelemaan pitkän matkan!!
Pohjois-suomen suurimmaltakin klinikalta oli sanottu ettei keritä hoitaa kun on muita potilaita vielä :evil:
Mulla alkaa jo keittään siihen malliin että seuraavan kerran kun käyn tässä nk.suurimmassa klinikassa niin saavat kuulla kunniansa!!
Mun tajuun ei mene että jos lukee ittensä lääkäriksi niin sitten ei osaa hoitaa. Kirjekurssinako ne nykyään nuo lisensiaatin tittelit saadaan??!! Sitä luulis että jokaisella pieneläinlääkärillä olis edes jonkinsortin haju siitä miten tällaiset "yleiset" toimenpiteet kuten letkutus-leikkaus-pernanpoisto-jatkohoito tehdään mutta kun ei niin ei!!
Uskomatonta tässäkin tapauksessa oli että maallikko oli joutunut aluksi neuvomaan lääkärille puhelimitse minne kohtaan iso neula työnnetään kun halutaan poistaa kaasua mahasta :shock: Että siis lääkäri ei ollut tiennyt edes ensiapuohjeita! En voi muuta kuin olla järkyttynyt!


Viimeksi muokannut ulpukka päivämäärä 17.10.06 21:20:38, muokattu yhteensä 1 kerran

Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 17.10.06 19:24:17 
Poissa
Melkein sisäsiisti
Avatar

Liittynyt: 21.10.04 12:45:43
Viestit: 435
Paikkakunta: suonenjoki
Voihan jumankekka mihin tämä maailma menee! Nyt sassiin elukkalääkärit erikoistumaan vatsalaukunkiertymän perusteelliseen hoitoon ja siihen liittyviin toimenpiteisiin!´Ei olisi näköjään pahitteeksi! :evil:

Pitäiskin varmaan ihan varmuuden varalta kysellä täältä päin jos tulee joskus samainen asia eteen että kuka suostuu leikkaamaan ja kuka osaa. Ettei sitten hiuskarvan varassa soittele viime tingassa. :?

_________________
Hexenmeister Mensa, Bonel Nikita & Bonel Santra


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 18.10.06 08:30:42 
Poissa
Osaa väistellä kuolaroiskeita
Avatar

Liittynyt: 30.07.04 14:18:56
Viestit: 1541
Paikkakunta: Oulu
Voi elämä... Oiskohan tälle asialle mahdollista tehdä jotain? Kun miettii, että ongelmahan ei ole vain tanskandoggeilla vaan myös muilla syvärintaisilla roduilla (saksanpaimenkoira, dobberi, jne...) niin onhan siinä jo asiakaskuntaa, joka tällaista palvelua VOI tarvita!

Ja enemmän kuin puolet eläinlääkäreistä ainakin täällä päin EI osaa tai EI ALA leikkaaamaan! No, letkutus voi niinkin onnistua, voihan sekin laukaista tilanteen, mutta leikkaus ei sitten millään. Mä vaan mietin, että miten ne keisarinleikkaukset, yms. onnistuu päivystysaikana jos kiertymäleikkausta ei aleta tekemään, kun ei ole välineistöä ja avustajia leikkaamaan????

Mistä muuten olette saaneet noita neuloja? Mä luin aikoinaan sen artikkelin hätäensiavusta ja aloin kasaamaan hätäensiapulaukkua, mutta arvatkaa saako niitä neuloja mistään...?


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 18.10.06 11:04:20 
Poissa
Tikkukarvoja kantapäissä
Avatar

Liittynyt: 02.05.05 16:36:50
Viestit: 342
Paikkakunta: Turku
maika: Kysäseppä eläinlääkäriltä jos muutaman neulan saisit, yleensä antavat kun kuulevat mihin tarkoitukseen ovat.

Tässä muutama "fakta":

-Koska tuoreilla eläinlääkäreillä ei vielä ole kauheasti valmistuessaan käytännön kokemusta -> työskentelevät kunnaneläinlääkäreissä, jossa pääasiassa niitä helpompia potilaita koska harvoin siellä on resursseja tehdä mitään kovin ihmeellisiä hoitoja kuten isommissa klinikoissa.

-Koska juuri nämä tuoreet lääkärit tarvitsevat sitä kokemusta, ovat innokkaita ja rahantarpeessa -> päivystävät paljon.

-Päivystäjän pääasiallinen tehtävä on antaa potilaille sellainen ensiapu, että pärjäävät arkipäivään, jolloin saavat kunnon hoidon.
Esimerkki: Koiralla mennyt jalka poikki lauantaina -> päivystäjä laittaa siteeseen+kipulääkkeelle ja maanantaiksi pyritään saamaan leikkausaika luukirurgiaan erikoistuneelle lääkärille.

ed. mainitussa tilanteessahan tuo toimii mutta entäpä kun vastaan tulee juuri se keisarinleikkaus tai kiertymä?! Mielestäni päivystävän lääkärin pitäisi pystyä tekemään tuollaiset leikkaukset koska ne ovat yleensäkin juuri niitä mitkä tapahtuu päivystyksen aikaan ja eivät ole mitään harvinaisia leikkauksia. Ja kun tuntuu olevan niitäkin päivystäjiä, jotka ei osaa kunnolla letkuttaa saatikka pistää sitä neulaa kyljestä :shock: Puhumattakaan siitä, että päivystäville soittaessa saat todeta ettei kukaan 200km etäisyydellä olevista lääkäreistä osaa leikata kiertymää :evil:


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 18.10.06 11:27:38 
Poissa
Pentulaatikossa
Avatar

Liittynyt: 09.01.03 11:59:39
Viestit: 97
Paikkakunta: Oulu
Heissan,

Jos tunnette jonkun mikrosiruasentajan, pyytäkää häneltä tyhjiä neuloja. Taitaa olla paksumpi kuin mikään apteekista saatava. Aikoinaan ostin apteekista paksuimman mitä löytyi ja nuo siruneulat on varmasti ainakin puolet isompia.
Semmosia minä kanniskelen mukana reissussa.

_________________
~Reeta

~I freely admit that the best of my fun - I owe it to my danes ~


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 18.10.06 11:35:42 
Poissa
Osaa väistellä kuolaroiskeita
Avatar

Liittynyt: 30.07.04 14:18:56
Viestit: 1541
Paikkakunta: Oulu
Jaa, onhan tässä lähipiirissä yksi siruttaja, pitääpäs kysellä neulaa. Kiitos vinkistä!
Tosin hirvittää vähän ajatus, että tätä keinoa joskus pitäisi käyttää, mutta pakko kai se on yrittää jos hätä iskee.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 18.10.06 12:15:27 
Poissa
huppupelikaani
Avatar

Liittynyt: 04.11.02 18:59:18
Viestit: 473
Paikkakunta: Tuusula
Löysinpä mielenkiintoisen linkin:
http://www.fns.fi/vetcare/index.php?mod ... news_id=19

Tutkimuksen perusteella annettiin seuraavat suositukset:
1. Koiria ruokittaessa ja ruokaa valittaessa tulee annoskoon olla merkittävä valintatekijä.
2. Etenkin riskirodut tulee ruokkia vähintään kahdesti päivässä.
3. Käytetyn ruoan tulee olla mahdollisimman vähän turpoavaa sekä energiapitoisuudeltaan sellaista, että se mahdollistaa kohtuulliset annoskoot.
4. Ruokaa ei saa tarjota korotetulta alustalta.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 18.10.06 13:14:53 
Poissa
Melkein sisäsiisti
Avatar

Liittynyt: 21.10.04 12:45:43
Viestit: 435
Paikkakunta: suonenjoki
"4. Ruokaa ei saa tarjota korotetulta alustalta."

:shock:


Tanskandoggin varmaan aika vaikea syödä jalat solmussa lattialta. :roll:

_________________
Hexenmeister Mensa, Bonel Nikita & Bonel Santra


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 197 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
POWERED_BY
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com